De Wereldwinkel op school

 Het betrekken van de jeugd bij de Wereldwinkel is erg belangrijk. Daarom maakt de PR-groep werk van het aanbieden van een lesprogramma over eerlijke handel aan Bitlse scholen.

De Van Dijckschool in Bilthoven beet in april de spits af.

Zestig leerlingen van groep acht hebben zich drie weken beziggehouden met eerlijke handel. Het was niet hun eerste kennismaking met eerlijke handel. Over de rechten van het kind en kinderarbeid hebben ze dit jaar al een project gedaan. Voor ons project bekeken ze de website van de Wereldwinkel en zijn ze met producten uit de eerlijke handel aan de slag gegaan. Van chocolade, koffie, bananen en glas uit colaflessen tot sieraden en papier uit olifantenpoep.

De leerlingen hebben ook de websites van Fair Trade en Max Havelaar bekeken en de video van de wereldwinkelreis van Nan en Rita in Kenia en Tanzania bewonderd. Ook bezochten alle leerlingen verschillende supermarkten om te kijken of die winkels ook producten uit de eerlijke handel verkochten. Op twee dinsdagmiddagen hebben de leerlingen een bezoek aan onze winkel gebracht. Ze waren onder de indruk van de vele mooie voorwerpen die wij verkopen.

Ter afsluiting van het project hielden de leerlingen op donderdagmorgen 27 april een presentatie voor ouders en medeleerlingen.
       

 De presentatie verliep heel goed. De kinderen wisten veel te vertellen over de doelstellingen van de Wereldwinkel en hadden creatieve werkstukken gemaakt. Ze hebben met veel enthousiasme over onze producten verteld. Heel leuk was dat de leerlingen een brief hebben geschreven aan de supermarkten om te vragen of ze meer Fair Trade producten willen verkopen.

 

 

Lang leve Eerlijke Handel!!!

Verslag van het bezoek aan de Wereldwinkel van Thimo Meier.

 We gingen op de fiets naar de Wereldwinkel. Ik reed naast Karsten. Toen we aankwamen, zagen we de andere groep die voor ons was vertrokken. Ik ging naar binnen.
Het eerste wat mij opviel was dat hij er niet heel groot, maar wel knus uitzag.
Ik vind het heel cool dat die mensen die er werken het vrijwillig doen. Dus dat ze er geen geld voor vragen.

Dit zag ik in de winkel wat ik het leukste vond. Ik zag autootjes van afval, dat vond ik knap gemaakt. Ik zag leren dieren. Glazen bekers, glazen potten, glazen kommen, die waren gerecycled, ze waren mooi wit, alleen hadden ze toch aan de onderkant een stukje groen en dat vond ik heel mooi. En het leuke is ook nog die mensen die dat gemaakt hebben, hebben dat geblazen.

Ik vind het goed van de Wereldwinkels dat zij het niet voor geld doen en dat het tenminste wel eerlijke handel is. Die mensen in die Wereldwinkels zouden zelf ook gewoon rijk kunnen worden als ze die boeren heel weinig geld gaven en dat zij rijker werden. Maar dat doen ze niet en dat vind ik goed.

In de Wereldwinkel kun je ook nuttige dingen kopen. Ik zag bijvoorbeeld een mooie soeplepel met allemaal mooie kralen. Er was ook drinken. Was wel grappig, want er stond ook bananenbier.

Ik had jammer genoeg niet zoveel geld bij me, want anders had ik wel iets moois gekocht. Ik heb alleen een lolly gekocht.
 

 
 

  

 

Voor de ouders was er nog een kopje eerlijke koffie of thee en voor de kinderen chocolade.

Het was een heerlijke eerlijke morgen en een mooie afsluiting van een geslaagd project!